Alla bilder på sidan är copyright- skyddade

 

     
 
   
     

Den unika Kalixälven
Kalixälven sträcker sig från högfjällen i nordväst till Bottenviken i sydost, ett unikt vattenflöde med intakta ekologiska sfärer.

Den 430 kilometer långa resan går genom delar av Lappland och Norrbotten, ett svindlade scenario av sjöar, forsar och vattenfall. Trots önskemål från den industriella världen är älven fortfarande outbyggd och bevarad som en av Sveriges nationalälvar. Vattnets väg från fjällen till havet erbjuder besökaren en sinnenas färd genom en genuin lappländsk vildmark, böljande taigaskogar och ett prunkande kustnära jordbrukslandskap. Traktens örika skärgård inbjuder till familjevänliga båtturer, sköna badstunder och intressanta fiskefärder. Kalixälven har ett osviktigt rykte som en av våra mest attraktiva laxälvar. Därtill en av de viktigaste biologiska komponenterna för östersjölaxens överlevnad. Älvdalen genomkorsas också av ett antal vackra och sportfiskemässigt intressanta biälvar som Kaitumälven, Tärendöälven, Narkån och Ängesån. Aktiva fiske- och biotopvårdsarbeten har gjort att huvudälven, tillsammans med de tillrinnande sidoflödena, har klassats som ett sportfiskeområde av högsta rang. Vi är stolta över att kunna erbjuda Dig en genuin vildmark, ett arv från förr till oss moderna nutidsmänniskor. En gåva som vi med glädje kommer att överlämna till våra efterkommande släkten.

Gunnar Westrin

Fjällen Ängeså systemet Övre Kalix Älv Mellandel Kalix Älv Nedre Kalix Älv
Kategorisök:
Fritextsök:
Fjällen» Övre Kalix Älv» Mellandel Kalix Älv»
Källflöde till gräns mittemellan Parrakka och Lappeasuando
· Kalix Älv i fjällregionen
· Kaitumälvenmer info»
Gräns mittemellan Parrakka och Lappeasuando till Gällivare/Överkalix kommungräns
· Kalix Älv i detta område
· Tärendöälven
· Narkån
mer info»
Gällivare/Överkalix kommungräns till Kalix/Överkalix kommungräns
· Kalix Älv i mellanområdet
· Jockfall
· Ansvar/Rödupp/Orrforsen
· Räktjärv
· Räktforsen
mer info»
     
Nedre Kalix Älv» Ängeså systemet»  
Kalix/Överkalix kommungräns till Bottenviken
· Kalix Älv i nedre delen
· Kamlunge Bondersbyn
· Bondeborg
· Gammelgården
· Mynningen och kustområdet
mer info»
Ängesån med biflöden
· Ängesån
· Lina Älv
· Bönälven
· Skrövån
· Lansån
· Tvärån
mer info»
 
     

 
Fiskenytt 2011
Här hittar du aktuell information samt senaste nytt från fisket i Kalix älv och Ängesån. Aktuella rapporter om laxuppvandringen i Jockfall, vattenstånd m.m.
Läs mer

 
Guiden
Guiden som hjälper dig att finna det du behöver för den totala upplevelsen i Kalix Älv. Klicka dig fram via karta eller sök direkt på orter och områden för att hitta företag, föreningar & fiskeställen.
Till guiden


  Copyright @ 2002 Kalix Älv ekonomiskt förening